להיות ראשון זה מחייב: בדיקות נפשיות לכל אזרחי קוריאה

משרד הבריאות הדרום קוריאני מתכנן להשיק החל מחודש יולי 2013 תוכנית לבדיקה פסיכאטרית לכלל אזרחי קוריאה. התוכנית כוללת הוראות והנחיות חדשות לאבחון, טיפול והגדרה של מחלות ובעיות נפשיות וזאת במטרה להפחית את שיעור ההתאבדויות בחצי האי.

 

למרבה הצער, דרום קוריאה נמצאת זה מספר שנים בין המדינות המובילות בשיעור ההתאבדויות העולמי. למעשה שיעור ההתאבדויות הממוצע בדרום קוריאה הוכפל בעשור האחרון. לפי הפרסומים מטעם ארגון הבריאות העולמי, בהתאם לנתונים משנת 2009-2010, דרום קוריאה נמצאת במקום השני בעולם, לאחר מובילת הטבלה המפוקפקת – ליטא, עם שיעור התאבדות ממוצע של 31.2 בשנה. ארגון ה-OECD בו חברות כ34 מדינות הנחשבות מפותחות ומתקדמות כלכלית, בינהן דרום קוריאה וישראל, דירג את דרום קוריאה בראש הטבלה עם שיעור התאבדויות של 33.8 בשנה. הנתונים לעיל חושבו ביחס ל-100,000 תושבים, כך שבפועל בדרום קוריאה שיעור ההתאבדויות הממוצע מידי יום עומד על כ-40 בני אדם וההתאבדות היא הסיבה העיקרית למותם של צעירים עד גיל 40 בטרם עת.

 

אין ספק שעם נתונים מעין אלו, משרד הבריאות הקוריאני נדרש, יחד עם גורמים נוספים בממשלה, לבצע מהלך הנראה כהפרעה לחופש הפרט במדינה דמוקרטית. בהתאם לתוכנית כל ילד הנמצא במסגרת לימודית הקודמת לבית הספר כגון גן ילדים, יידרש לעבור שני מבחנים פסיכיאטריים. שני מבחנים נוספים ייערכו במהלך הלימודים בבית הספר היסודי, מבחן נוסף במהלך הלימודים בחטיבת הביניים ועוד אחד במהלך הלימודים בבית ספר תיכון. אבל זה לא נגמר כאן – במהלך שנות העשרים ידרש כל צעיר להיבדק פעמיים, כך בין גיל 30 לגיל 40. רק לאחר שיחצה את גיל ה40 יידרש האזרחי הקוריאני לבדיקה פעם אחת לפחות כל עשר שנים. התוכנית החדשה למעשה תבחן כל אזרח קוריאני עד 15 פעמים במהלך חייו שמא הוא סובל מהפרעות נפשיות כלשהן.

 

הבדיקות הפסיכולוגיות יהיו בהתאם לגיל הנבדק, כך שבעבור ילדים צעירים ייבדקו הפרעות בתחום הריכוז, נטיה לדיכאונות וכן התמכרות לשימוש באינטרנט. לעומת זאת עבור מבוגרים ייבחנו קרטריונים של לחץ, דכאון, חרדה, אלכוהליזם וכן מחשבות אובדניות.

 

ראוי לציין כי תופעת ההתאבדויות בקוריאה קיימת בכל רבדי האוכלוסיה ללא הבדלי מעמדות או מין. היחס בין שיעור המתאבדים לעומת המתאבדות בקוריאה הוא הקטן ביותר לעומת מדינות אחרות, כלומר ישנן יותר מתאבדות מהמין הנשי באופן יחסי בקוריאה מכל מדינה אחרת בעולם. נשיא המדינה לשעבר – Roh Moo-hyun, יורש המליונים ממשפחת הקונצרן סמסונג – Lee Yoon-hyung, הזמרת והשחקנית הצעירה Unee, הדומנית Daul Kim ועוד מפורסמים רבים וטובים אחרים, סיימו את חייהם בהתאבדות.

 

אי לכך, ועל מנת לעודד את האזרחים הקוריאנים לבצע את הבדיקות האמורות על ידי ביקור אצל רופא המשפחה, הוחלט על העלאת הרף שלפיו נקבע מיהו חולה נפש. בנוסף טיפול פסכיאטרי לשם ייעוץ ועזרה לא יירשם בדוחות הרפואים ואילו עבור אלו אשר נוטלים באופן קבוע תרופות פסיכוטיות קלות, הרישום יתבצע אך הם לא יוגדרו כחולי נפש לפי הגדרת החוק.

 

בהתאם לנתוני משרד הבריאות הדרום קוריאני כ 76% מאלו שניסו להתאבד סבלו מהפרעה נפשית אחת לפחות, ועל כן הנחת התוכנית החדשה היא שניתור ואבחון של בעלי הפרעות נפשיות יאפשר מתן טיפול והגנה מקדים, דבר שבסופו של דבר יסייע בהקטנת שיעור ההתאבדויות בקוריאה.