טאקוונדו (태권도- בתרגום חופשי: "דרך החיים של הבעיטה והאגרוף") היא אמנות לחימה קוריאנית שמתבססת בעיקר על כוח שנוצר כתוצאה מתנופה של מסת הגוף ומתנועת האגן ושמה דגש פחוּת על כוח ישיר.
שני ארגונים של טאקוונדו קיימים. ראשון נוסד ה-(ITF (International Taekwon-do Federation, ואחריו ה-(WTF (World Taekwon-Do Federation, אשר הינו הארגון הגדול והמרכזי ושמוכר כענף ספורט רשמי באולימפיאדה.
אומנות לחימה זו פעילה גם בישראל. הטאקוונדו בישראל הינו ענף ספורט פופולרי שהחל בשנת 1977עם פתיחתו של המעדון הראשון בירושלים על ידי מישל מדר, כיום מנכ"ל ההתאחדות, וכולל היום אלפי ספורטאים, מקצוענים וחובבנים ברחבי הארץ.
{youtube}iwd2ExhZe0M{/youtube}
לפי החוקים האולימפיים של ה-WTF המנצח בקרבות נקבע על בסיס ניקוד המוענק למשתתפים בזמן נתון. בתחרות רשמית מתחרים שלושה סיבובים, שנמשכים 2 דקות כל אחד. כמו כן במצב של שוויון נקודות בסוף הקרב, ממשיכים לסיבוב "נקודת הזהב" כלומר המתחרה הראשון שזוכה בנקודה, מנצח. לפי החוקים הבינלאומיים של ITF המנצח נקבע על ידי מס' הרב ביותר של נקודות. הקרב מתקיים בסיבוב אינטנסיבי אחד שנמשך כדקה המאפשר מכות בכל חלקי הגוף חוץ ממתחת לחגורה ומאחורי הגוף. אזהרות ניתנות על מכות מאחורים הגוף, מכה מתחת לחגורה, מכות בלי שליטה ויציאה מהזירה. 3 אזהרות מצטברות גורם להורדת נקודה למתמודד.
"נוקאואט" מתרחש כאשר יריב לא יכול להמשיך את הקרב. לרוב במצבים בהם חוטף היריב בעיטה לראשו או לאזור אחר חוקי. שופט הזירה המרכזי סופר בקוראנית עד עשר ובזאת מאפשר למתחרה להתעשת מהבעיטה. על המתחרה שחטף את הבעיטה חלה חובת הוכחה כי מצבו תקין להמשך הקרב. את זאת יעשה על ידי קריאת "קיאפ".
"נוקדאון" מתרחש כאשר המתחרה מקבל מכה אשר מהממת אותו ולפי החלטת השופט המרכזי אינו כשיר להמשיך להתחרות.
שיטת הניקוד לפי WTF: בעיטה או אגרוף תקני לבטן – נקודה; בעיטה לראש (אסור מאחורי הראש) – שתי נקודות; תוספת של נקודה אם המכה היא חזקה במיוחד; מכות לראש עם היד אסורות; מותר לדחוף ולתת אגרופים למגן הבטן. על יציאה מהזירה, מכה מתחת לחגורה, פסביות ונגיעה בריצפה עם איבר גוף מעל גובה הברך השופט יכול להוריד חצי נקודה. וכן על עבירות חמורות כמו מכה מכוונת לפנים, הרמה של אגרוף מעל גובה הכתף וכדומה יכול השופט להוריד נקודה שלמה. לאחר הורדה של שלוש נקודות מפסיד המתחרה אוטומטית.
שיטת הניקוד לפי ITF: אגרוף לראש או לבטן – נקודה; בעיטה לבטן – שתי נקודות; בעיטה לראש – שלוש נקודות
מגינים ולבוש מכיוון שהבעיטות בטאקוונדו חזקות מאוד, על המתחרים ללבוש מגינים שבלעדיהם אסור להתחרות. מתחרי ה-WTF מחויבים ללבוש: מגן ראש; מגן גוף (בטן, חזה וגב); מגיני ידיים (על האמה); מגיני רגליים (על השוק); (בדרך כלל גם מגן אשכים ומגן שיניים); מגיני כפות ידיים; מגיני כפות רגליים
מתחרי ה-ITF מחויבים ללבוש: מגן ראש (עד גיל 18); מגן ידיים; מגן רגליים (מכף הרגל עד השוק); מגן אשכים; מגן שיניים
הקרבות נערכים על מעין מזרנים מיוחדים על מנת להבטיח את ביטחונם של המתחרים במקרים של נפילות (ובמיוחד נפילות על הראש).
שיפוט בקרבות יש כמה סוגי שופטים (בין ארבעה לחמישה שופטים בסך הכל): שלושה או ארבעה שופטים צדדיים' הנמצאים מחוץ לזירה ("שופט פינה")- הם רושמים את הנקודות או מסמנים אותן בעזרת לחצן אלקטרוני בשיטה האלקטרונית צריכים שנים משלושת השופטים ללחוץ על הלחצן כמעט בו זמנית כדי שתסומן נקודה; שופט מרכזי שנמצא בזירה – במקרה וצריך להוריד חצי נקודה או לתת אזהרה השופט עוצר את הקרב ומסמן למתחרים את החלטתו. בסמכותו של השופט המרכזי גם להחליט על נוקאאוט, נוקדאון, ובעיטות מהממות; שופט שולחן מקבל את הפתקים משאר השופטים בסוף כל קרב, מסכם את הנקודות, ומניף דגל כחול או אדום לפי הצבע של המתחרה שניצח או מודיע לשופט המרכזי המניף את ידו של המנצח.
מקור: ויקיפדיה, youtube