הליך הכנת הקימצ'י, המאכל הלאומי של קוריאה, שנקרא קימצ'אנג (김장) מקבל הכרה בינלאומית והוכרז על ידי ארגון אונסק"ו כבעל חשיבות של מורשת תרבותית עולמית שיש לשמר ולתעד.
ההכרזה של אונסק"ו, שהינו ארגון השייך לאו"ם, נעשתה על ידי הועדה להגנה ושימור של "יצירות תרבותיות שאינן מוחשיות" בעת כינוסה בבאקו, אזרבייג'ן, ביום חמישי שעבר (05.12).
הקימצי והכנתו הינם מסורת עתיקת שנים (עוד מהמאה ה-13 לספירה) באופן עקרוני, קימצ'י כשלעצמו אינו מאכל מיוחד ויש תרבויות אחרות אשר גם הן נוהגות להתסיס ולכבוש ירקות בצורה דומה, למשל אצלינו בישראל הכרוב הכבוש או החמוץ, אשר ניתן למצוא אותו גם במטבח הגרמני והפולני. לעומת זאת, אופן הכנתו של הקימצ'י והפעילות החברתית תרבותית הנלווית להכנה שלו, הם ייחודים מאוד לקוריאה והם אלו שהביאו את הוועדה להעניק את האות וההכרה הבינלאומית. מעניין לציין כי בתחילת דיוני הוועדה היה ניסיון להכניס את הקימצ'י גם הוא לרשימה, אולם בשל חוסר הייחוד וכן החשש ממתן יתרון כלכלי לגופים עסקיים בתחום, הועדה העדיפה להתמקד בקימצ'אנג – הליך הכנת הקימצי קוריאה.
ובכן, אז מה בדיוק מיוחד בהליך הכנת הקימצ'י שהופך אותו לנכס תרבותי עולמי? בקצרה, הכנת הקימצ'י הינה פעולה מלכדת ובונה חברתית. מידי שנה במהלך חודש נומבר ודצמבר, מתקבצים ביחד חברי משפחה הגרעינית, קרובי משפחה וחברים קרובים לצורך הכנת קימצ'י בכמויות גדולות אשר אמורות להספיק לפחות עד סוף החורף. בהליך ההכנה עסוקות בעיקר הנשים, אולם לעיתים גם הגברים מסייעים בהליך, בעיקר לצורך נשיאת כדי התסיסה והטמנתם. ההתכנסות המשפחתית והעבודה יחדיו, השיתוף של הקימצ'י בין החברים, סייעה לבניה ושימור הקשרים החברתיים, החלפת רעיונות ודעות, וזאת תוך יצירת מסורת בת מאות שנים.
{youtube}RlBxerNfzzI{/youtube}
לפי סקר שערכה הוועדה בשנת 2011 נראה שמסורת הכנת הקימצ'י ואכילתו עדיין נמצאים בלב ליבה של התרבות הקוריאנית. לפי הסקר, 95% מהקוריאנים נוהגים לאכול קימצ'י לפחות פעם ביום, כ-64% אוכלים קימצ'י 3 פעמים ביום, ומעל 70% היו מעורבים בהליך הכנת הקימצ'י – קימצ'אנג.
רוצים להכין קימצ'י בעצמכם? מתכון הכנה בעברית ניתן למצוא בעמוד הפייסבוק של לימור. ואם בא לך לקנות קימצ'י טרי שנעשה על ידי קוריאנית, עכשיו ניתן להשיג קימצ'י גם בישראל.